Spenderar kvällen med Tobbe och Anna, vi tog en båttur ut till Saltsjöbaden för att äta middag. Så här ska en lördag spenderas :)
2 kommentarer:
Anonym
sa...
Här har du ett grymt gott recept på en god banancake från Roy Fares recept.. Bananacake: 4 st bananer 10 g citronsaft + zest från 1/2 citron (2 tsk) 460 g vetemjöl (7 1/2 dl) 12 g bikarbonat (2 tsk) 12 g vaniljsocker (1 1/2 msk) 300 g mjölk (3 dl) + 8 g vitvinsvinäger (1 1/2 tsk) 180 g smör - rumstemperatur 470 g strösocker (5 1/2 dl) 165 g ägg (3 st normalstora)
Caramel buttercream: 650 g smör – osaltat – rumstemperatur 300 g strösocker (3 1/2 dl) 100 g vatten (1 dl) 150 g äggvita (4 st) 2 burk(ar) karamelliserad kondenserad mjölk
Så lagar du
Bananacake: Sätt ugnen på 140 grader. Smörj tre styckeb 21 cm runda bakformar med smör, lägg bakplåtspapper i botten och mjöla sidorna med vetemjöl. Mosa bananerna, blanda i citronsaft och citronzest. Sikta vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vitvinsvinäger. Vispa smör och strösocker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i de torra ingredienserna med lite i taget av mjölken. Sist blandar du i mosade bananer, blanda väl. Fördela ut smeten jämt i alla bakformar och grädda på 140 grader i ca 40 min, gör stickprov. Ta ut bottnarna ur ugnen, låt svalna.
Caramel buttercream: Vispa smör vitt och fluffigt. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och sätt på plattan och låt koka till 121 grader. Under tiden vispar du äggvitan på mellanhastighet i en ren bunke då maräng är känsligt. När termometern börja visa 117 grader börjar du vispa marängen till ett fast skum. När sockret nått sin temperatur häller du i det i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på max hastighet. Vispa sedan marängen på mellanhastighet tills den är kall. Blanda i vispat smör och karamelliserad kondenserad mjölk. Hittar du inte karamelliserad kondenserad mjölk i butiken så kan du köpa vanlig kondenserad mjölk och koka burken i vatten i ca 3 timmar och låta svalna innan du blandar i den med smörkrämen.
Sätt ihop tårtan med lagom tjockt lager med caramel buttercream mellan varje botten. Stryk upp tårtan med resten och dekorera valfritt eller som mig med en stjärntyll.
2 kommentarer:
Här har du ett grymt gott recept på en god banancake från Roy Fares recept..
Bananacake:
4 st bananer
10 g citronsaft + zest från 1/2 citron (2 tsk)
460 g vetemjöl (7 1/2 dl)
12 g bikarbonat (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 1/2 msk)
300 g mjölk (3 dl) + 8 g vitvinsvinäger (1 1/2 tsk)
180 g smör - rumstemperatur
470 g strösocker (5 1/2 dl)
165 g ägg (3 st normalstora)
Caramel buttercream:
650 g smör – osaltat – rumstemperatur
300 g strösocker (3 1/2 dl)
100 g vatten (1 dl)
150 g äggvita (4 st)
2 burk(ar) karamelliserad kondenserad mjölk
Så lagar du
Bananacake: Sätt ugnen på 140 grader. Smörj tre styckeb 21 cm runda bakformar med smör, lägg bakplåtspapper i botten och mjöla sidorna med vetemjöl. Mosa bananerna, blanda i citronsaft och citronzest. Sikta vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Blanda mjölk och vitvinsvinäger. Vispa smör och strösocker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i de torra ingredienserna med lite i taget av mjölken. Sist blandar du i mosade bananer, blanda väl. Fördela ut smeten jämt i alla bakformar och grädda på 140 grader i ca 40 min, gör stickprov. Ta ut bottnarna ur ugnen, låt svalna.
Caramel buttercream: Vispa smör vitt och fluffigt. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och sätt på plattan och låt koka till 121 grader. Under tiden vispar du äggvitan på mellanhastighet i en ren bunke då maräng är känsligt. När termometern börja visa 117 grader börjar du vispa marängen till ett fast skum. När sockret nått sin temperatur häller du i det i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på max hastighet. Vispa sedan marängen på mellanhastighet tills den är kall. Blanda i vispat smör och karamelliserad kondenserad mjölk. Hittar du inte karamelliserad kondenserad mjölk i butiken så kan du köpa vanlig kondenserad mjölk och koka burken i vatten i ca 3 timmar och låta svalna innan du blandar i den med smörkrämen.
Sätt ihop tårtan med lagom tjockt lager med caramel buttercream mellan varje botten. Stryk upp tårtan med resten och dekorera valfritt eller som mig med en stjärntyll.
Åh tack! Jag älskar ju allt med banan i :D
Skicka en kommentar